Σε μια περίοδο που ελληνικές μετοχές και ομόλογα βαδίζουν σε... επενδυτική έρημο και το Χρηματιστήριο κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας λόγω των αμφιβολιών για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, η δημοσιοποίηση των σκέψεων του οικονομικού επιτελείου να προχωρήσει σε μία ή δύο μικρές εκδόσεις ομολόγων, μετά την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), έτυχε απογοητευτικής αντιμετώπισης.

Ελάχιστοι δείχνουν στην παρούσα φάση να πιστεύουν πως η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μεσοπρόθεσμα την ένταξή της στο QE της ΕΚΤ, πόσω μάλλον να επιτευχθεί ελάφρυνση του χρέους, δύο καταλύτες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν game changer για την κυβέρνηση Τσίπρα.

Δυσπιστία

Η αβεβαιότητα των ξένων οίκων και επενδυτών σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το υψηλό δανειακό κόστος, και κυρίως η υστέρηση του κυβερνητικού έργου, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Τη δυσπιστία αλλά και την κόπωση των αγορών σε σχέση με τη ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης συναντούν οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών που συμμετέχουν στα επενδυτικά οδοιπορικά στο εξωτερικό. "Όσο οι αγορές αισθάνονται πως η κυβέρνηση θα κινηθεί εξαιρετικά αργά, στην καλύτερη περίπτωση, ή, στη χειρότερη των περιπτώσεων, ότι θα ξανακυλήσει, θα έχουν αμφιβολίες για τη σταθερότητα της εφαρμογής του προγράμματος διάσωσης", ανέφερε ο Patrick Esteruelas, επικεφαλής έρευνας της Emso Asset Management, στο Reuters.

Έρημος το Χ.Α.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Χρηματιστήριο της Αθήνας βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Εδώ και μήνες, οι τζίροι στο ταμπλό έχουν προσγειωθεί σε επίπεδα της τάξης των 30 εκατ. ευρώ, ενώ ο Γενικός Δείκτης παραμένει χωρίς κατεύθυνση εδώ και μήνες. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ημερήσιος μέσος όρος των κωδικών που έκαναν πράξεις στο Χρηματιστήριο τον Αύγουστο ανήλθε σε μόλις 458 μερίδες.

Πλέον, οι εκθέσεις για τις μετοχές του FTSE-25 έχουν περιοριστεί σε λιγότερες από 10 μετοχές, ενώ οι τιμές-στόχοι που δίνονται θεωρείται πως έχουν πλήρως αποτιμηθεί σε αυτά τα επίπεδα.

- Η Piraeus Securities τοποθέτησε τον πήχη για τη Motor Oil στα 13,5 ευρώ, με σύσταση "Υπεραπόδοση", σημειώνοντας ότι οι προοπτικές του ομίλου παραμένουν θετικές. Παράλληλα, αναφέρει ότι η MOH θα εξετάσει τη μερισματική της πολιτική μετά τα αποτελέσματα γ' τριμήνου, τονίζοντας ότι, με βάση τις προσδοκίες για καλές ταμειακές ροές το β' εξάμηνο, θα είναι εφικτή η διανομή προμερίσματος εντός του έτους.

- Με τη σύσταση "Αύξηση θέσεων" και την τιμή-στόχο στα 5 ευρώ ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής της Fourlis η Euroxx, εκτιμώντας ότι οι δυνατότητες ανάκαμψης της κερδοφορίας δεν έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην τιμή της μετοχής. Ακολούθησε η IBG, που έδωσε τιμή-στόχο στα 5,5 ευρώ, ενώ η Eurobank Equities είχε διαμορφώσει την τιμή-στόχο στα 4,4 ευρώ.

- Η Eurobank Equities, σε ειδικό report, είχε βάλει τον πήχη στα 14,6 ευρώ για την Jumbo και στα 21,2 ευρώ για τη Folli Follie Group. Τέλος, για την Aegean έχει δώσει τιμή-στόχο στα 10,1 ευρώ και για την Intralot στα 1,12 ευρώ.

- Σε αλλαγή της σύστασης για την Τιτάν, σε "Διακράτηση" από "Αγορά" προηγουμένως, προχώρησε η Berenberg, στην οποία διατηρεί αμετάβλητη την τιμή-στόχο των 22 ευρώ ανά μετοχή, καθώς η μετοχή είναι δίκαια αποτιμημένη.

- Για τον ΟΠΑΠ, η Pantelakis βρίσκεται σε αναθεώρηση του προηγούμενου στόχου των 7,36 ευρώ, μετά και τη δημοσιοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων β' τριμήνου, που κινήθηκαν πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Αντίστοιχα, η Eurobank Equities έχει τοποθετήσει τον πήχη στα 9,30 ευρώ, με σύσταση "Αγορά", αναφέροντας πως η μερισματική πολιτική του Οργανισμού αποτελεί πρόκληση για τους επενδυτές.

Ποια είναι τώρα η εικόνα των αναλυτών για τις τραπεζικές μετοχές

Οι θετικές ενδείξεις στα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς αποτυπώθηκαν ευμενώς στα reports που ακολούθησαν, πλην οι περισσότεροι αναλυτές επισημαίνουν πως, παρά τα μεγάλα discounts έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών (οι μετοχές των τεσσάρων τραπεζών βρίσκονται σε διαπραγμάτευση κοντά στο 1/3 των τιμών της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης), ο παράγοντας "ρίσκο" παραμένει υψηλός.

Η Bank of America - Merrill Lynch, σε έκθεσή της μετά και τα αποτελέσματα τριμήνου, αύξησε τις τιμές-στόχους για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, σε επίπεδα όμως κάτω από τα τρέχοντα στο Χ.Α. Συγκεκριμένα, ο οίκος δίνει τιμή-στόχο στο 1,41 ευρώ για την Alpha Bank, για την Πειραιώς δίνει στόχο το 0,16 ευρώ, για την Εθνική 0,15 ευρώ και για τη Eurobank ο στόχος διαμορφώνεται στο 0,56 ευρώ. Ο οίκος επισημαίνει πως, για να μειωθεί η απόσταση με τον μέσο όρο των τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη, οι αγορές θα πρέπει να σιγουρευτούν ότι δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για τις ελληνικές τράπεζες μακροπρόθεσμα.

Αισιοδοξεί η Euroxx

Από την πλευρά της, η Euroxx σημειώνει πως το β' τρίμηνο του έτους, παρά τις αυξημένες προβλέψεις λόγω Μαρινόπουλου, οι τράπεζες παρέμειναν σε μονοπάτι ανάκαμψης. Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση "Αύξηση θέσεων" για τις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών, με τιμή-στόχο στα 4 ευρώ για την Alpha Bank, στο 1,7 ευρώ για τη Eurobank, στο 0,5 ευρώ για την Εθνική και στο 0,46 ευρώ για την Πειραιώς.

Οι τιμές αυτές είναι κατά πολύ υψηλότερες των τρεχουσών στο Χ.Α., με τη Euroxx να αιτιολογεί τη στάση της αναφέροντας πως όλες οι τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεσή τους στον ELA, έχουν αυξήσει τις διατραπεζικές συναλλαγές και εμφανίζουν αύξηση καταθέσεων. Παράλληλα, χαρακτηρίζει ως ενθαρρυντικό ότι τα βασικά έσοδα παραμένουν σε σταθερό μονοπάτι ανάκαμψης, λόγω και της συνεχιζόμενης επανατιμολόγησης των προθεσμιακών καταθέσεων, του χαμηλότερου ELA και της μείωσης της έκθεσης σε ομόλογα.