Το μήνυμα του Προέδρου Ντάισελμπλουμ στο χθεσινό Eurogroup ήταν σαφές: και είχε σχέση με την επιστροφή της εμπιστοσύνης των κοινοτικών θεσμών, του ΔΝΤ αλλά και των αγορών. Μία εμπιστοσύνη που με την σειρά της είναι αναγκαία για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε ισχυρή ανάπτυξη και συνδέεται με  το να εφαρμόσει η κυβέρνηση πιστά το πρόγραμμα.

Χθες, οι θεσμοί εξέφρασαν "κομψά" τις παρατηρήσεις τους για τις καθυστερήσεις και προανήγγειλαν ότι καταφθάνουν τα κλιμάκιά τους στην Αθήνα έως την Δευτέρα, έχοντας πλέον "νωπή εντολή".

Η δουλειά που απαιτείται για την "πιστή εφαρμογή" είναι αρκετή αφού έως και χθες ήταν ακόμη στον αέρα τα 13 από τα 15 προαπαιτούμενα για τα 2,8 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον Επίτροπο Μοσκοβισί. Και παράλληλα θα ανοίξει ατύπως και η 2η αξιολόγηση με εργασιακό, μισθολόγιο δημοσίου, κόκκινα δάνεια αλλά και με τα πρωτογενή πλεόνασμα που (κατά τους παρευρισκόμενους στο Eurogroup) προς το παρόν δεν αλλάζουν από το 3,5% του ΑΕΠ.

Το μήνυμα

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χάσαμε χρόνο", ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup για τα 15 προαπαιτούμενα της Ελλάδας. Εξήγησε ότι "δόθηκε το μήνυμα ότι το καλοκαίρι τελείωσε" και είπε ότι αυτό φαίνεται ότι το αποδέχτηκε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Εξήγησε ότι η καθυστέρηση "έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη μεταξύ μας, εμπιστοσύνη με το ΔΝΤ, αλλά και εμπιστοσύνη με τον εξωτερικό κόσμο για την Ελλάδα για την ελληνική οικονομία" Εξήγησε ότι η οικονομία σταθεροποιείται και "έχει κάποια τρίμηνα ανάκαμψης αν και αναιμικής και αυτό είναι καλό".

Ωστόσο πρόσθεσε ότι "για να πάει πιο δυνατά (η ανάπτυξη) απαιτείται εμπιστοσύνη και για να γίνει αυτό απαιτείται πίστη προς το πρόγραμμα, να παραμείνει σε τροχιά εφαρμογής".

Ο επίτροπος Μοσκοβισί εξήγησε ότι από τα 13 εκκρεμή προαπαιτούμενα πολλά από τα άλλα βρίσκονται στον δρόμο, δεν έχουν όμως ολοκληρωθεί κα επισήμανε ότι "είναι ακόμη εφικτό να γίνουν τα ορόσημα εντός προθεσμίας" κάτι για το οποίο δεσμεύθηκε όπως επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος (ο χρόνος λήγει στις 15/9 αλλά κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η δέσμευση από πλευράς Έλληνα ΥΠΟΙΚ είναι για την εκπλήρωσή τους έως το τέλος του μήνα).

Σημειώνεται ότι για να αποδεσμευθεί η δόση πρέπει και να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς ιδιώτες. Η διαθεσιμότητά της με βάση την "εντολή" του Ιουνίου, λήγει στο τέλος Οκτωβρίου. Μετά θα επιστρέψει στον "κουβά" του ESM και θα πρέπει να υπάρξει νέα εγκριτική απόφαση...

Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ανέφεραν μεταξύ άλλων μετά την σύνοδο ότι στο Eurogroup επισημάνθηκε η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας με τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο να επισημαίνει ότι "εκτιμάται πως το 2016 θα έχουμε τρία συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης", επαναεπιβεβαιώθηκε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, έως το τέλος Σεπτεμβρίου τα προαπαιτούμενα, αλλά και ότι πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να καθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα.