Οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τον Σεπτέμβριο περίπου 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να προέλθουν από τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

«Μποφόρ» φόρων χτυπά, τους επόμενους μήνες, τους ατομικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς καθώς οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν συνολικά 23,296 δισ. ευρώ.

Ποσό που προκαλεί ίλιγγο στους υπόχρεους που καλούνται να πληρώσουν 2,518 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2015 και δημιουργεί «εφιάλτες» στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καθώς γνωρίζει ότι τα «βάρη» είναι πολλά και η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει ήδη εξαντληθεί, με αποτέλεσμα, παρά τη θετική πορεία των φορολογικών εσόδων στο επτάμηνο, να τίθενται εν αμφιβόλω οι μνημονιακοί στόχοι που έχουν τεθεί.

Ενδεχόμενη εξάλλου «στάση πληρωμών» προς τις εφορίες όχι μόνο θα απομακρύνει την επίτευξη των στόχων του πλεονάσματος, αλλά θα φέρει πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμένει το οικονομικό επιτελείο αυτό που απεύχεται, δηλαδή τον δημοσιονομικό «κόφτη» δαπανών και τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, δημιουργώντας νέες αναταράξεις εντός και εκτός κυβέρνησης.

4,6 δισ. κάθε μήνα

Το σίγουρο είναι ότι έως τέλος Ιανουαρίου του 2017 μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις καλούνται να πληρώνουν κάθε μήνα περίπου 4,6 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφευχθούν αποκλίσεις, ενώ στην περίπτωση που τεθεί -όπως γίνεται άλλωστε κάθε έτος- ως χρονικό όριο «κλεισίματος» του προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων ο Φεβρουάριος του 2017, οι υποχρεώσεις ανέρχονται περίπου σε 3,3 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το συνολικό ποσό των 23,296 δισ. ευρώ, τα 6,3 δισ. ευρώ αφορούν άμεσους φόρους, οι οποίοι προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ -η πληρωμή της πρώτης από τις πέντε δόσεις του οποίου ξεκινά από τον επόμενο μήνα-, αλλά και την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.